Kuchárska kniha Dobrá Vareška vznikla ako jeden z výsledkov projektu Spoločne za prijatie – za život bez znevýhodnenia. V tomto projekte išlo o rozšírenie možností vzdelávania a výcviku zručností ľudí so špeciálnymi potrebami zaujímavou a praktickou formou. Projekt sa realizoval v Pracovno-socializačnom centre Impulz, ktoré má rehabilitačné stredisko aj chránenú dielňu. Jednou z aktivít projektu bolo aj varenie, kde sa klienti učili variť jednoduché jedlá a servírovať ich.
Kuchárska kniha je vytvorená tak, aby pomohla im aj ostatným používateľom udržať si zručnosti varenia a viesť samostatnejší život.
Na tvorbe Dobrej varešky spolupracovala aj Lucia Blanáriková, študentka grafického dizajnu VŠVU v Bratislave. Podarilo sa jej nadviazať s klientmi dobrý kontakt, pochopiť ich potreby a dať knižke príťažlivú vizuálnu podobu. Výsledkom je publikácia, ktorá je funkčná, jednoduchá a nenáročná na používanie.
V knihe nájdete 18 receptov inšpirovaných zdravou makrobiotikou. Postup varenia každého receptu je vysvetlený krok za krokom ilustráciami a popísaný textom v ľahko čitateľnom štýle. Recepty sú rozdelené podľa častí dňa (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera) a každá časť má svoju farbu. Farebné sekcie pomáhajú ľuďom so špeciálnymi potrebami sa v knihe lepšie orientovať.
Zaujímavým prvkom v tejto kuchárskej knihe je odmerný systém. Ten je založený na jednoduchom princípe. Na meranie surovín sú potrebné iba čajová lyžička, polievková lyžica, hrnček, misky a hrnce. Tento jednoduchý systém výrazne uľahčuje ľuďom so špeciálnymi potrebami prácu v kuchyni.
Samotný layout knihy je jednoduchý a prehľadný. Ilustrácie sú v knihe bez zbytočných detailov, ktoré by ľudí so špeciálnymi potrebami zbytočne mýlili a vyrušovali. Kniha je zviazaná špirálovou väzbou, ktorá umožňuje knihou ľahko listovať.
Kniha vznikala postupne a všetky recepty boli testované a overované počas workshopov s klientmi centra Impulz v Bratislave.
Na knihe sa podieľal tím odborníkov pracujúcich s ľuďmi s mentálnym postihnutím. Recepty do knihy dodala špecialistka na zdravú stravu Gabriela Žlebeková, grafický dizajn a ilustrácie ako svoju diplomovú prácu vytvorila Lucia Blanáriková.
Kniha Dobrá vareška je inovatívnou a významnou pomôckou pri varení. Svojou jednoduchosťou a hravosťou môže byť nápomocná aj iným cieľovým skupinám – ako napríklad starším ľuďom alebo deťom.
Na záver treba dodať, že kuchárska kniha Dobrá vareška, ktorú vydalo PSC Impulz, je druhým a zjednodušeným vydaním diplomovej práce Lucie Blanárikovej, nakoľko finančné možnosti centra si vyžadovali vytvorenie menej nákladnej verzie.