James Bond ide SOLO

Väčšina pozornosti sa v poslednej dobe venuje tomu filmovému. Akoby sa zabudlo, že pôvodný agent Jej Veličenstva vzišiel z pera Iana Fleminga, ktorý napísal o Bondovi viac ako desiatku kníh. Tá, o ktorej obale bude reč, však pochádza od iného autora. Najnovší román s označením 007 napísal William Boyd. Volá sa Solo a obálku k nej navrhla Suzanne Dean.

Suzanne je kreatívnou riaditeľkou Random House; štúdia, ktoré sa špecializuje v „obliekaní“ publikácií. Nebola to pre ňu teda v oblasti knižného dizajnu žiadna prvotina. Ako sama hovorí, pri navrhovaní konceptu bol názov knihy miestom, kde začať.

„Od začiatku som bola fascinovaná využitím dvojice ´o´ v slove Solo, a ich prepojením s dvomi nulami v 007.“

Ďalej uvádza, že rovnako dôležité pre ňu bolo, aby dizajn dokázal pritiahnuť a spojiť obe skupiny fanúšikov. Tých, ktorí majú radi Flemingove knihy, ale aj tých, ktorí si na bondovku radšej zájdu do kina. Chcela, aby obal nielen reflektoval obsah novely ale zároveň prebúdzal predstavivosť čitateľa. Príbeh najnovšej epizódy sa odohráva v Afrike, v roku 1969. Možno i zasadenie deja do tejto dekády bolo impulzom pre dizajnérku siahnuť po takomto stvárnení obalu.

Tomu dominuje niekoľko dier, ktoré majú pripomínať otvory po guľkách. Existuje určitá retro paralela s obálkou inej Flemingovej knihy s názvom Thunderball. Všimli ste si farby? Ďalším zdrojom inšpirácie boli pre dizajnérku práce Saula Bassa, Paula Randa či Alvina Lustiga zo šesťdesiatych rokov.

book_pan_TB-X201skin_1

Inšpirácia predchodcom

Tiene, ktoré jednotlivé písmená vrhajú, naznačujú nebezpečenstvo, zatiaľ čo druhé SOLO podľa Suzanne naznačuje dvere, určitú formu únikovej cesty. Ako font zvolila sans serif Folio, práve pre jeho výrazné, okrúhle písmeno O.

Návrh obálky od Suzanne Dean je jednoduchý, avšak do detailov premyslený. Po odložení papierového prebalu na nás čaká červená väzba s niekoľkými „spálenými“ miestami po výstreloch ako aj silueta jašterice. Tá predstavuje odkaz na Bondovu africkú misiu.

 

solo-by-william-boyd---stunning-inside-case-desig_660

Čo má nový Bond pod kabátom

zdroj: designweek.co.uk

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Kuriozita na piatok

Poštové známky pre Českú republiku od Malajzijčanky žijúcej v New Yorku.