Písmo a font – jedno a to isté?

Je medzi nimi vôbec rozdiel alebo sú tieto dva termíny synonymá? Vraj tam predsa len určitá odlišnosť je. Čo je teda font a čo písmo?

V tradičnej tlači bolo (a je) rozlišovanie celkom jednoduché: Font je verziou konkrétneho písma, v príslušnej veľkosti, hrúbke a štýle. Je to sada kovových znakov. V tomto zmysle ste si nekupovali písmo, ale font: napr. Century Gothic Bold vo veľkosti 20.

Existuje však aj priestor, v ktorom to už nie je také jednoznačné. Miesto, kde sú fonty pružnejším materiálom a kde sa jasná hranica stráca. Digitálny svet. Premena fontu na písmo a naopak je tu oveľa častejším javom. Nie je ničím výnimočným, že sa oba pojmy zamieňajú.

Dosť to pripomína problém so sliepkou a vajcom. Tu je to však rozhodovanie o čosi jednoduchšie. Skrátka, font vychádza z písma. Na blogu, ktorý sa touto problematikou zaoberá, som si prečítal pekné prirovnanie, ktoré do celej veci vnáša jasno. Písmo je ako pieseň a font je jeho nahrávkou. Konkrétnym stvárnením.

Z tohto dôvodu je možné, že v repertoári viacerých typo štúdií možno nájsť fonty, ktoých predlohou je jedno a to isté písmo. Nejde pritom o nič nové. Už v minulosti boli populárne písma kopírované a viac či menej modifikované. Dnes si môžete napríklad taký Garamond kúpiť minimálne z desiatky rôznych miest. Je to jedno písmo, ale rôzne fonty. Jednoduché, nie? :)

 

zdroj: nerdplusart.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Takto vzniklo logo Stranger Things

Seriál Stranger Things, ktorý minulý rok predstavila služba Netflix si okrem pôsobivej atmosféry 80. rokov získal značnú pozornosť aj…
pokračovanie článku

Brandbuilding s Karlom Novotným

15. jún, 17:00 – 21:00 Connect Coworking, CVERNOVKA, Páričkova 18, 3. poschodie, Bratislava Takmer každý chce mať značku, niektorí dokonca chcú byť…
pokračovanie článku

Festival Sensorium začína už 7. júna

Sensorium je medzinárodný festival digitálneho umenia a kultúry v Bratislave. Témou štvrtého ročníka je Rozšírená myseľ, ktorá na jednej strane…
pokračovanie článku

Litera Fest 2021 začína už dnes!

Po dlhej dobe je ponuka kultúrnych akcií opäť bohatá. Odporúčame vám pridať si do zoznamu aj literárny festival, ktorý sa uskutoční od stredy 23. do piatka  25. júna v bratislavskom .klube pod lampou.