Adrian Macho – tvorca značky Seaside Spirit

Na chvíľu sa prenesieme do príjemného teplého prímorského prostredia, ktoré nám vo svojich zábavných ilustráciách sprostredkuje slovenský grafik Adrian Macho pôsobiaci pod značkou Seaside Spirit.

Môžeš sa v skratke predstaviť? Kto je vlastne Adrian Macho?
Mám 32 rokov, pracujem ako grafik v jednej nemenovanej agentúre, vo voľnom čase sa venujem ilustráciám, rád čítam, cestujem, spoznávam nové veci a miesta. Vždy som mal v sebe kreatívneho ducha, od detstva som vyrastal s farbičkami, neskôr keramika, s grafikou som začínal celkom sparťansky, no momentálne sa ňou živím už deviatym rokom.

Tvoja grafická tvorba je výrazne inšpirovaná prímorským prostredím, prečo ťa berie práve táto tematika, kedy si k nej začal viac inklinovať? 
Myslím, že som k tomu smeroval nejako prirodzene. Milujem leto, vždy som mal slabosť pre námornícke kerky, hukot vĺn a vreskot čajok. Ako decko som sníval o dovolenke pri mori, v čase, kedy bolo cestovanie nereálne, kto zažil, vie. Táto vysnívaná predstava o živote správcu majáku, alebo námorníka, s prstom na mape, zostala vo mne dodnes.

adrian macho seaside spirit ilustracia my kreativci pipe_A3_nahladjpg
Ako vznikla značka Seaside Spirit? Čo tomu predchádzalo?
Tak, ako mnoho kreatívcov pôsobiacich v biznise, aj ja som cítil potrebu sa realizovať. Kreatívne vybujačiť, bez horiacich dedlajnov, večne nespokojných klientov a podobne, robiť niečo pre radosť. Vytvoril som si práve túto značku, pod ktorou publikujem svoje ilustrácie. Pôvodne to bol iba pracovný názov celého konceptu, ale nakoniec som ho ani nemenil. To, že publikujem práve pod značkou, mi pomáha sa odosobniť, držať sa témy, tiež veľmi jasne vystihuje o čo sa jedná, čo si myslím, že iba celej veci napomáha.

adrian macho seaside spirit ilustracia my kreativci boat_print_1000

Z tvojej tvorby je cítiť taký pokoj, príjemnú atmosféru. Čo všetko chceš ľuďom sprostredkovať  svojou tvorbou?
Ako som spomínal, pre mňa je to, svojím spôsobom, forma “úteku”. Myslím, že žijeme vo zvláštnej dobe, a negatívneho šumu všade dostatok. Celý koncept je založený na tom, robiť to zámerne “páčivé”, s jasným posolstvom, ktoré dokáže vstrebať na prvý pohľad naozaj každý. Samozrejme so štipkou irónie a suchého humoru, mne blízkemu. Napríklad infantilná kresba potetovaného námorníka s milým, zasneným pohľadom, hraničiaca s ilustráciou pre deti. Tak, ako je pre mňa tvorenie spôsob, ako si ukoristiť čas na snívanie a chvíľu pohody, tak si myslím, že to funguje aj na opačnej strane.

adrian macho seaside spirit ilustracia my kreativci sailor_05_frame

Študoval si grafiku, alebo si v tomto smere samouk?
Neštudoval, s prvým počítačom prišiel prvý Photoshop. Začalo to hraním sa s fotkami, neskôr koláže a web dizajn. Krátko na to, som dostal príležitosť skúsiť sa tým živiť a venovať sa tomu naplno. A potom už zo išlo…

Ako vyzerá proces tvojej tvorby? Čo predchádza samotnej tvorbe v grafickom programe, iba nápad, alebo si robíš aj nejaké náčrty?
Často si robím poznámky, z ktorých neskôr čerpám, na začiatku iba heslovite, do notesa. Niektoré nápady neskôr rozvíjam, prepracujem, nasleduje jednoduchá skica, voľba farieb, prípadne hra s písmami. Pracujem na tom vo voľnom čase, takže na proces väčšinou pozerám s odstupmi, kým niečo dokončím. Aj keď nie vždy, stane sa, že občas niečo nahodím len tak “naostro”.

adrian macho seaside spirit ilustracia my kreativci gone_fishin

Svoje dizajny ponúkaš na rôznych veciach od tričiek, cez obaly na iPhone až po kúpeľňové závesy, tlačíš si všetko sám, máš na to techniku, alebo spolupracuješ s nejakými firmami?
Premýšľal som, ako to pustiť do sveta a dostať medzi ľudí bez nejakého extra kapitálu. Rozhodol som sa na začiatok ponúkať svoje práce cez Society6, nielen že tam vidím reakcie od fundovaných ľudí z brandže, ale tiež vedia zabezpečiť tlač aj na rôzne produkty a následne zabezpečiť distribúciu, a globálne. Za pomerne krátky čas sa mi podarilo preraziť medzi komunitou, čomu sa veľmi teším.

adrian macho seaside spirit ilustracia my kreativci 2

Dá sa aj na Slovensku uživiť vlastnou značkou v tomto štýle, alebo si orientovaný výhradne na zahraničný trh?
Ťažko povedať, skôr myslím, že nie. Ak by som sa mal na to pozerať z biznisového hľadiska, tak by bolo určite výnosnejšie robiť napríklad nejaké abstraktné patterny, možno aj retro. Teraz sú trendy jednoduché veci, severský dizajn a podobne, vidíme to všade, od ikoniek v smartfóne až po sortiment v reťazcoch s konfekciou. Slovensko je príliš malý trh, myslím, že vo všetkom. A živiť sa predajom autorských vecí je o držku všade vo svete. Ja hlavne robím to, čo chcem robiť, čo ma svojím spôsobom napĺňa. Ak sa to páči niekomu natoľko, že si to kúpi pre radosť sebe, alebo niekomu, ma môže iba tešiť.

adrian macho seaside spirit ilustracia my kreativci Lighthouse_autumn_Poster_Mockup

Čo plánuješ do budúcna, či už v rámci značky Seaside Spirit alebo mimo nej?
Určite chcem pokračovať ďalej, odprezentovať sa viac doma, posilniť značku. Rád by som napríklad ilustroval nejakú knihu, uvidíme, ako sa veci pohnú. Dostal som tiež nejaké ponuky na spoluprácu, napríklad z Paríža, ale aj tu, z čoho sa veľmi teším. Nápadov je kopec, času pomenej, takže všetko v rámci možností.

Ďakujem Adrianovi za rozhovor a prajem mu veľa ďalších úspechov v tvorbe. Jeho ilustrácie si môžete pozrieť a zakúpiť tu, a nezabudnite ho sledovať aj na facebooku



Tento rozhovor pripravila Natalyss pre MyKreatívci.
MyKreatívci je projekt, ktorý prezentuje kultúru, umenie a kreatívnych ľudí na Slovensku a v Česku. Ak vás tento článok zaujal, pozrite si ďalšie rozhovory s maliarom inšpirovaným street art Františkom Radačovským, rezbárom a maliarom Vladimírom Zrníkom, alebo dievčenskou metalovou kapelou IN-SANE.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Greenery – Pantone farba na rok 2017

Farbou nadchádzajúceho roka sa podľa svetoznámej spoločnosti stal odtieň s názvom PANTONE 15-0343 Greenery. Po minuloročnej “Serenity and Rose…