Zbalenie vložených súborov v InDesigne inak

V aplikácii InDesign je jedna veľmi užitočná funkcia, ktorá umožňuje “spakovať” celý dokument do balíčka, obsahujúceho všetky nalinkované obrázky, pripojiť použité fonty a nastaviť linkovanie vložených súborov na práve vytvorený balíček. Ideálna vec napríklad pre zálohovanie hotových projektov, ktoré by inak obsahovali aj nepoužité zdroje.

Niekedy je však nutné sa k už dokončenému projektu aj niekoľkokrát vrátiť, niečo doplniť, zmeniť. Opätovné použitie funkcie “packaging” (menu File – Packaging…) vygeneruje vždy nový folder so všetkými použitými zdrojmi, preto by sa občas hodila možnosť, pribaliť už k existujúcemu archívu len zdroje, ktoré boli vložené do dokumentu ako nové.

Na to slúži tak trochu ukrytá funkcia Copy Link(s) To…, ktorú nájdete kliknutím na rozbalovaciu ikonku vpravo hore v paletke Links v kontextovej položke “Utilities”. V paletke Links si vyberiete zdroje, ktoré chcete zálohovať, zvolíte príkaz Copy Link(s) To… a vyberiete si cestu, kam zdroje uložiť. Je to maličkosť, ale príjemná a jej využitie bude určite širšie, ako len update zdrojov v už existujúcom balíčku.

copylinksto

 

Waldemar Švábenský
Absolvoval SUPŠ v Kremnici v roku 1986 ako reštaurátor štukovej výzdoby. Približne od roku 1990 sa venuje grafickému dizajnu a typografii. Má za sebou niekoľko víťazstiev v súťažiach o najlepší signmaking a logotyp, okrem toho sa venuje tvorbe tlačovín, časopisov, kníh, potravinových etikiet a obalovému designu, 3D modelovaniu, animácii a motion designu, okrajovo tvorbe webu. Jeho portfólio si môžete pozrieť na stránke www.waldemarski.com.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tvorba loga – krok za krokom

Niekedy môže byť celkom zaujímavé sledovať dizajnéra pri práci. Napríkald pri tvorbe loga. Málokomu sa však podarí sledovať…
pokračovanie článku

Antalis spustil web o kreatívnych materiáloch

Na portáli nájdete zaujímavé aj užitočné info k materiálom, ktoré možno využívať pri práci na kreatívnych projektov z oblastí interiérového…
pokračovanie článku

Power Groups pre InDesign

Power Groups je menší nástroj, ktorý umožňuje združovať objekty do tzv. smart groups, ktoré sú umiestnené vo vlastnom…