Užitočné pluginy pre InDesign II.

Keď sa v roku 1999 objavil mnohí ho vnímali ako priamu konkurenciu pre monopol, ktorý mal vtedy Quark. A celkom oprávnene. S každým novým vydaním sa totiž InDesign rozširoval a prichádzal stále s novými možnosťami. Aj tak prepracovanému programu ale môžu stále niektoré funkcie chýbať. To však nie je nič, čo by nevyriešil dobrý plugin alebo script. Prinášame vám ďalšiu časť seriálu o niektorých z nich.

Poznámky pod čiarou a poznámky na okraji

indscript-105_mini

S týmto pluginom môžete jenoduchým spôsobom konvertovať footnotes na sidenotes s vlastným orámovaním. Po zmene ostatného textu sa teda aj poznámka na okraji prispôsobí novému rozloženiu.

Download

 

Poznámky pod čiarou a koncové poznámky

indscript-139_mini

Z dielne rovnakého vývojára pochádza aj tento plugin, ktorý vám pomôže premiestniť všetky potrebné poznámky a vysvetlivky na koniec článku.

Download

 

Viacstĺpcový text a jednotlivé stĺpce

columnz1columnz2

Väčšinou je práve zlúčenie textu zloženého z viacerých stĺpcov tým najlepším riešením. Na druhej strane text rozdelený do viacerých častí poskytuje lepšie možnosti pre úpravu, najmä pri práci s komplexnými dokumentmi a formátmi (napríklad novinová strana).

Download

 

Zlúčenie textu

MergeTextframes_ID_img

A inokedy predsa len potrebujete pravý opak – zlučiť jednotlivé časti textu do jedného celku. Na to je tu tento plugin.

Download

 

Diakritika

indscript-128_mini

Skript, ktorý vám vie priradiť písmenám akúkoľvek diakritiku. Netreba vám ani otvárať panel znakov. Ak sa v balíku konkrétneho písma nachádza dané písmeno s príslušnou diakritikou, systém nahradí pôvodné písmeno novým. V prípade, že font takúto kombináciu neobsahuje, plugin vloží diakritiku a znak oddelene a navyše ich uloží tak, aby bol aj kerning v poriadku.

Download

 

 

zdroj: smashingmagazine.com

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

850 ikon so zľavou 40% – len za 23 dolárov!

Na Dealotto sa objavila ďalšia zaujímavá ponuka. Tentoraz ide o set ikoniek v piatich rôznych veľkostiach. Kolekcia obsahuje až devätnásť…