VŠVU má novú identitu mimo času a priestoru

Dizajn vytvorila dvojica Andrej & Andrej.

Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave víta začiatok ďalšieho semestra s novým vizuálom. Po dlhšom období mení nielen svoju vizuálnu identitu, ale predstavuje aj vlastné písmo a novú webstránku. Rektorka VŠVU Bohunka Koklesová.

“Umeleckým školám prináleží, aby aktualizovali svoju vizuálnu identitu v istých časových intervaloch. Nie sme komerčná značka, ale sme otvorená a dynamická škola, ktorá by mala svoju situáciu komunikovať vo vzťahu k meniacej sa dobe. Sme škola, ktorá by mala ísť proti prúdu.”

Po niekoľkých rokoch sme sa na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave rozhodli zmeniť vizuálnu identitu. V rámci výskumu jej histórie sa nám však nepodarilo vystopovať patričnú vývojovú líniu loga, či iného dizajnu školy (okrem niekoľkých nedávnych). V post-pravdivom období, kde svetom prúdi nespočetné množstvo hoaxov, sme teda metódou špekulatívneho dizajnu aj my vytvorili alternatívnu históriu loga VŠVU.

Za redizajnom stojí duo dizajnérov Andrej & Andrej (Andrej Barčák a Andrej Čanecký). Dvojica sa inšpirovala erbom rodu Pálffyovcov, ktoré figuruje na jednej z budov školy na Hviezdoslavovom námestí, ktorú rodina venovala na umelecké účely. Erb s motívom jeleňa tak v rukách dizajnérov mení svoje podoby naprieč históriou, odzrkadľujúc nielen politické zmeny, ale aj umelecké štýly. Náš jeleň však nepredstavuje len vyprázdnený symbol alebo pekný obrázok, v budúcnosti bude zastávať vlastný názor a pozície v rámci spoločenských udalostí.

“Logo našej školy je postavené tak, že si môžeme do neho pozvať logo hnutia, ku ktorému sa chceme ako škola prihlásiť. A toto je pre mňa jedna z najkrajších vecí, ktoré sa nám podarili. Jeleň tak bude stáť po boku poľského červeného blesku, alebo pôjde do partnerstva s environmentálnym hnutím Vlk, alebo sa zastane konkrétnej komunity v núdzi, občas sa zafarbí dúhovými farbami, inokedy smútkom za obete terorizmu vo Viedni. Náš jeleň toho bude mať veľa na starosti a myslím si, že to celkom dobre zvládne, pretože na rozdiel od iných jeleňov je genderovo korektný, svoje ego koriguje v prospech iných a nemá problém brať sám seba s humorom. A to aj v momente, keď mu jeden z parohov odpadol,” dodáva rektorka Bohunka Koklesová.

Dizajnérske duo pri tejto príležitosti vytvorilo pre VŠVU tiež úplne nové písmo, ktoré bude použité na oficiálnych dokumentoch, propagačných materiáloch a na vynovenom webe. Ten je oproti predošlému prehľadnejší, responzívnejší a návštevníci ľahko nájdu všetky informácie, projekty a výstavy, ktoré sa dejú u nás i za múrmi našej školy. Nový dizajn dostane aj naša Galéria Medium, ktorej logo a plagáty budú využívať školské písmo, identitu však získa vlastnú.

 

Na príprave a realizácii spolupracovali:
Vizuálna identita, písmo, animácia: Andrej & Andrej
Webdizajn: Martin Kahan, Andrej & Andrej
Konzultant projektu: Palo Bálik
Web Development: Juraj Kapsz
Štruktúra webu: Jana Gavalda
Konzultanti písma: Michal Tornyai, Ondrej Jób, Matej Vojtuš
Sound Design: Martin Zaujec
Design support: Kristína Uličná, Matej Mihályi
Spolupráca v prvej fáze prípravy identity: David Kalata

zdroj: VŠVU

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Navrhni kamión a presláv sa!

ADTRUCKS prináša súťaž o kreatívne návrhy reklamy umiestnenej na kamiónoch. Počas trvania súťaže navrhni vlastný kamión na maketu, pošli nám…
pokračovanie článku

Watercolor & Beyond (koncept)

Cílem projektu je zajímavým způsobem ukázat použití vodových barev na skleněných lahvích. Použití barvy na lahvích činí projekt…
pokračovanie článku

Písmo inšpirované banánovou šupkou

Je to presne päťdesiat rokov, čo začala spoločnosť Chiquita ako prvá lepiť na banány 2,7 centimetrové označenia. Modro-žltá…