Hľadám nové otázky…

„Hľadám nové otázky, lebo staré odpovede ma neuspokojujú.“
Erich von Däniken

Kedysi som napísal, že je jednoduché pýtať sa – k tomu stačí nevedieť. K odpovediam musíme však poznať. Pôvodne som chcel písať o tom, ako všetko rýchlo plynie a v ako v marasme bežného spoločensko-politického diania nestíhame sledovať, kam dosiahlo ľudstvo novým poznaním. Odrazu sa však na mňa tlačilo toľko otázok, že sa rád o ne podelím. Pokojne si k nim pridajte svoje. Otázka je len začiatkom cesty k odpovedi a možno na nej stretnete niečo, o čom ste ani nevedeli, že to máte hľadať. Tak začíname:

Ak má veda pravdu a pravdepodobne žijeme v jednom z paralelných svetov, potom prečo odmieta možnosť cestovania späť a predpovedania budúcnosti? Pokiaľ podľa evolucionizmu majú netopiere a veľryby spoločného drobného cicavčieho predka, koľko náhodných mutácií by muselo prebehnúť k tejto premene? Je možné vysvetliť prastarú receptúru účinnej čajovej zmesi na konkrétnu chorobu vnútorného orgánu hľadaním metódou pokus – omyl? Ak Čína v roku 2050 otvorí fantastické pyramídy, bude v najväčšej model ríše ako hovorí legenda? Prečo autor a scenárista úspešného filmu ostávajú takmer neznámi, keď režisér a herci len opakujú ich myšlienky? Ako niekto dokázal prepraviť neuveriteľné kvádre v základoch múru nárekov? Ako niekto prišiel na spracovanie kovov, ktoré je možné dostať z rúd len presným postupom pri teplote oveľa vyššej, než akú dosiahne oheň v ohnisku? Ako je možné, že Polynézania s primitívnymi prostriedkami našli a osídlili Veľkonočný ostrov, ležiaci v pustine Tichého oceánu tisíce kilometrov od ich domoviny? Ak je vesmír nekonečný, vyplýva z toho existencia nekonečného množstva rovnakých planét ako je Zem, osídlených rovnakým druhom ako sme my? Prečo považujeme pyramídy za pohrebné objekty faraónov, keď pre to neexistuje jediný doklad a dôkaz? Je svetlo na konci tunela počas klinickej smrti skutočne zážitkom na prahu iného priestoru a existencie, alebo je zhodný popis dôsledkom zhodných procesov v identických častiach mozgov? Je rozumné napriek množstvu nepriamych dôkazov a svedectiev počas celej histórie ľudstva kategoricky popierať pravdepodobnosť kontaktu ľudstva s mimozemskou civilizáciou? Aké sú korene akupunktúry a ako nájde niekto na tele dráhy, ktoré nelogicky spájajú dve miesta? Prečo žiadna z veľmocí nezverejnila určite existujúce zábery, ktoré by dokázali spôsob, akým vznikajú kruhy a obrazce v obilí? Ako je možné, že Ganga sa stále nestala zdrojom katastrofálnej epidémie? Ak funguje placebo, prečo nevyužívame schopnosti svojho mozgu a tela vyrovnať sa s mnohými chorobami vlastnou vôľou? Vysvetlí konečne niekto z odborníkov aspoň trocha prijateľne zložité tvary kameňov v múroch Cuzca? Kde sa vzali Baskovia, keď baskičtina nemá nič spoločné so žiadnou európskou jazykovou skupinou? Je možné komunikovať na diaľku bez akýchkoľvek prístrojov? Čo skutočne vybuchlo v roku 1908 nad Podkamennou Tunguzkou? Ak by bola vôľa, bolo by možné zistiť z Kristovej krvi na Turínskom plátne, či šatky, ktorá údajne kryla jeho tvár, jeho DNA a súvisiace informácie? Ale aj – kto ešte načúva odpovediam na otázky, ktoré sa pýta niekto iný?

Stano Bellan
Prebrané s dovolením Grafie SK, vydavateľa Novín pre grafický priemysel.

 

Stano Bellan
Nils, Holgersson & Bellan
kreativita, komunikácia, texty

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Opel prichádza s novým logom

Nemecká automobilka nedávno predstavila update svojej vizuálnej identity. Podobne ako mnoho iných značiek sa vydala minimalistickým smerom.
pokračovanie článku

R. I. P. pro Chiyoizumi Brewery

Chiyoizumi Brewery of Awamori se nachází v Okinawě v Japonsku. Pivoval byl uzavřen kvůli různým okolnostem v roce 2013 a tak byla…